ثبتی نو معتبرترین موسسه ثبتی با 10 سال افتخار خدمتگزاری شما
ثبتی نوarrow تاسیس شرکتها blog تصفیه شرکت و اقدامات مهم و مراحل تصفیه انواع شرکت
تصفیه شرکت و اقدامات مهم و مراحل تصفیه انواع شرکت

تصفیه شرکت و اقدامات مهم و مراحل تصفیه انواع شرکت

تصفیه شرکت چیست؟ به مهم ترین اقدامات بعد از منحل کردن یک شرکت، تصفیه شرکت گفته می شود که قوانین حسابداری، مراحل و شرایط مهمی دارد که در این صفحه توضیح داده شده است.

فهرست عناوین
نویسنده: احسان معظمی تاریخ انتشار: 16 شهریور 1401 بروزرسانی: 23 آذر 1402

یکی از مهم‌ ترین مواردی که در رابطه با شرکت‌ ها و ثبت شرکت باید به آن توجه داشته باشید، تصفیه شرکت است. لازم به ذکر است که هر شرکتی در مواقعی خاص به تصفی نیاز دارد و به دلیل اهمیت این موضوع تصمیم گرفته‌ ایم که در ادامه آن را بررسی کنیم، به همین دلیل پیشنهاد می ‌دهیم که ادامه این مطالب را از دست ندهید و با ما همراه باشید.

تصفیه شرکت

تصفیه شرکت به چه معنی است؟

برای شروع مطلب با این موضوع مطالب را آغاز می کنیم که تصفیه شرکت به چه معنی است. توجه داشته باشید که به طور کلی به این معنی می ‌باشد که شما به فعالیت‌ های اقتصادی و تجاری شرکت خود پایان می دهید.

یعنی شرکت شما دیگر هیچ گونه فعالیتی را انجام نخواهد داد. البته باید توجه داشته باشید که این امر خود مراحل مختلفی دارد و شما باید نکات خاصی را در آن رعایت کنید که در ادامه این موارد را شرح خواهیم داد.

به این موضوع توجه داشته باشید که شما در زمان تصفیه باید تمام دفاتر خود را به طور کامل پاک کنید، یعنی در صورتی که شرکت شما بدهی مالی به شخص یا شرکت دیگری دارد، باید این بدهی ‌ها به طور کامل پرداخت شود و دفتر حساب شما به طور کامل تصفیه شوند.

شرکت دیگر نباید فعالیت ‌های خود را ادامه دهید، یعنی اگر شما فعالیت خاصی را آغاز کرده ‌اید، باید در ابتدا به آن فعالیت پایان داده و سپس به دنبال این کار باشید. لازم به ذکر است که در غیر این صورت و در هنگام انجام مراحل تصفیه شرکت با مشکل رو به رو خواهید شد.

اگر چه خود باید به نکات خاصی توجه داشته باشید، اما لازم به ذکر است که انجام این مراحل و نکات به سادگی قابل پیگیری است.

البته هنگامی که می ‌گوییم به سادگی تصور نکنید که این کار پیچیدگی ‌های خاص خود را ندارد، زیرا به هیچ عنوان این ‌گونه نیست و انجام تصفیه برای دفاتر شرکتی پیچیدگی‌ ها و سختی ‌های خاص خود را دارد.

اما شما به سادگی هر چه تمام تر و با سپردن این کار به یک شرکت کار بلد به راحتی می ‌توانید این مراحل را پیگیری کنید.

به ‌طورکلی باید توجه داشته باشید که به این معنی ای است که بعد از آن در دفاتر حسابرسی خود طلبکاری دیگر وجود نداشته باشد و بدهی‌ های خود را به طور کامل بپردازید. البته بعد از آن که طلبکارهای خود را به صفر رساندید، باید دارایی ‌های شرکت را بین سهام‌ داران شرکت یا شرکا شرکت تقسیم کنید.

مدیر تصفیه چه کسی است؟

نام مدیر تصفیه هم از آن نام هایی است که در روند انحلال شرکت و مراحل تصفیه دفاتر، بسیار زیاد با آن رو به رو خواهید شد و همین موضوع باعث می شود که این سوال پیش آید که مدیر تصفیه کیست و چه وظایفی را بر عهده دارد.

به همین دلیل در ادامه سعی بر این داریم که در رابطه با این موضوع بحث کنیم و پیشنهاد می دهیم که ادامه مطالب را از دست ندهید.

مدیر تصفیه در حقیقت کسی است که مراحل تصفیه در شرکت را بر عهده دارد و انجام می دهد. یعنی این که طلب ها را به طور کامل پاک کند و بعد از آن دارایی های شرکت را در بین اعضاء به طور مساوی (متناسب با میزان سهمی که هر یک از اعضاء دارند) را تقسیم کند، در حقیقت وظیفه مدیر تصفیه است.

انواع تصفیه شرکت

با توجه به قانون و بر اساس مواد 202 که در کتاب قانون آمده است، تصفیه در دو دسته زیر تقسیم شده است:

الف) تصفیه اختیاری: این نوع از تصفیه در اساسنامه هنگام ثبت شرکت در رابطه با آن تمامی شرکا به توافق رسیده و مطابق با همان اقدام می کنند.

ب) تصفیه قانونی : این نوع در اساسنامه شرکت از قبل تعیین نشده و باید با توجه به مواد 202 الی 217 در کتاب قانون تجارت صورت گیرد، گفتنی است که این نوع تصفیه فقط توسط مراجع قانونی قابل قبول است، زیرا امکان دارد موارد و روش تصفیه مشخص در اساسنامه با موارد و روش قوانین کاملا متفاوت باشد.

مراحل تصفیه شرکت

دلایل تصفیه شرکت چیست؟

علت های متفاوتی در رابطه با تصفیه یک شرکت ممکن است وجود داشته باشد که در زیر به برخی از این موارد اشاره می کنیم:

1 . موضوع فعالیت شرکت: در برخی اوقات موضوعی که شرکت جهت انجام آن تاسیس شده است امکان پذیر نمی شود و یا موضوع انتخاب شده برای فعالیت شرکت به پایان می رسد و این صورت کاملا طبیعی است که شرکت منحل گردد و نیاز به تصفیه داشته باشد.

به طور مثال چنانچه نوع کسب و کار یک شرکت استخراج معدن مشخص شده ای باشد و محصول مورد نظر آن شرکت در معدن به شکل کلی استخراج شده باشد در اینجا دیگر شرکت فعالیتی ندارد که بخواهد ادامه دهد و طبیعی است که شرکت نیاز به تصفیه داشته باشد.

2 . انقضاء مدت اعتبار: امکان دارد که شرکتی فقط برای مدت زمان مشخصی ثبت شده باشد و چنانچه مدت اعتبار و فعالیت شرکت به اتمام برسد فعالیت شرکت نیز تمام خواهد شد.

3 . تصمیم تمام اعضا: در برخی موارد نیز ممکن است تمامی اعضای شرکت با یکدیگر به این نتیجه برسند که قرار داد و پروانه شرکت را لغو نمایند و شرکت را برای همیشه تعطیل کنند، در این مورد نیز می توان گفت تصفیه شرکت انجام می شود.

4 . منتفی شدن تعداد شرکا: چنانچه شرایطی ایجاد گردد که فقط یک شریک در شرکت وجود داشته باشد شرکت به شکل طبیعی منحل می شود. برای مثال در شرایطی که در بخش نامه یا اساسنامه شرکت درج کرده باشند که مرگ یکی از هیئت مدیره موجب انحلال می گردد، با مرگ یکی از شرکا هم می تواند یکی از دلایل منحل شدن شرکت به شمار آید.

5 . ورشکسته شدن شرکت: هر زمان که دلایلی ایجاد شود که یک شرکت نتواند از پس پرداختی ها و خرج و مخارج شرکت بر آید می توان گفت شرکت ورشکسته شده است و بر اساس قانون از زمان تاریخی که ورشکستگی شرکت اعلام می شود شرکت دیگر نمی تواند در کارهای داخلی نظر و یا فعالیتی داشته باشد، پس در این صورت نیز به طور قطع شرکت منحل می شود و نیاز به تصفیه شرکت دارد.

مراحل تصفیه شرکت

مراحل تصفیه شرکت با توجه به شرایط و قانون قرار داده شده در این خصوص توسط سازمان های مربوطه ذی صلاح فرآیندی دارد که در زیر آن ها را برای شما شرح خواهیم داد:

  • رسیدگی به درخواست ها و مطالبات شرکت
  • پرداخت کردن وام ها و قرض های شرکت
  • نقد کردن تمام دارایی های غیر نقدی شرکت
  • تقسیم کردن دارایی باقی مانده بین شرکای شرکت و ختم آن

پایان کار تصفیه شرکت

پس از تمام شدن مراحل و کارهای تصفیه شرکت و انجام تمام تعهداتی که شرکت می بایست انجام دهد بخشی که از دارایی شرکت پس از پرداخت تمام قرض های شرکت باقی مانده است.

در مرحله اول به صورت باز پرداخت اسمی به افرادی که سهامی در شرکت داشته اند پرداخت می شود و در صورت باقی ماندن مقداری از دارایی یا مبلغ به عنوان سرمایه بین سهامداران به صورت قانونی تقسیم می گردد.

همانطور که از پیش ذکر کردیم تقسیم کردن میزان دارایی نقدی و غیر نقدی بین سهامدارای در زمان انجام کارهای تصفیه و یا پس از تصفیه با توجه به آگهی منتشر شده در خصوص آغاز تصفیه و اطلاع رسانی به بستانکاران جهت حضور در شرکت برای انجام تصفیه در چند مرحله و با ایجاد فواصل زمانی انجام می گردد.

این مراحل دارای 3 مرحله است که هر کدام در فواصل زمانی 30 روزه و پس از انتشار خبر تصفیه در روزنامه های رسمی انجام می شود، که می بایست حداقل 160 روز از زمان اولین روزنامه منتشر شده گذشته باشد.

بعد از پایان کار تصفیه مدیران تصفیه می بایست در مدت زمان 30 روزه تمامی اقدامات انجام شده را برای ثبت و انتشار در روزنامه های رسمی شرکت و جهت ثبت به مراکز شرکت ها مخابره نمایند و سپس اسم و برند شرکت را از دفاتر ثبت شرکت ها پاک کنند.

چنانچه بعد از ختم تصفیه کامل پولی از دارایی های شرکت مانده باشد این پول باید توسط مدیران شرکت تصفیه به حساب خاصی در بانک مشخصی به عنوان سپرده قرار داده شود.

اسم بستانکاران یا سهامداران شرکت که بدهی به شرکت دارند و آن را تصفیه نکرده اند را هم به بانک ارائه کنند و مراحل کار را در روزنامه های رسمی برای مطلع شدن اشخاص از این مقدار دارایی اعلام نمایند .

در صورتی که در گذشت چندین سال تمام یا قسمتی از پول دریافت نگردد و به صورت مالی بدون صاحب بماند از طریق بانک و در صورت تایید دادستان به حساب دولت فرستاده می شود.

لازم به ذکر است که بر اساس مواد 229 قانون مدیران تصفیه می بایست تمامی مدارک و دفترهای شرکت مورد نظر را تصفیه شده است به مراکز و دفاتر قانونی ثبت شرکت ارائه نمایند تا به مدت 10 سال این مدارک و دارایی برای مراجعه کردن افراد سهامدار یا بدهکار شرکت نگه داشته شود.

انحلال تصفیه شرکت ها به چه صورت انجام می گیرد؟

در شرایطی که افراد سهامدار یا شرکا به هر علتی به این نتیجه می رسند که به کار و فعالیت شرکت پایان دهند لازم است که اقدامات لازم را برای انحلال انجام دهند.

تصفیه آخرین کار و آخرین نقطه در خصوص پایان دادن به فعالیت یک شرکت است که می توان گفت تمام فعالیت های ریز و درشت یک شرکت در این نقطه تمام می شود.

پس از آن دارایی های شرکت به صورت نقدی در آمده و به شکلی کاملا قانونی بین شرکا تقسیم می گردد.

به تعریفی به مرحله جمع کردن و یا منحل شدن شرکت خواهند گفت و باید گفت این کار وظیفه مدیران شرکت است غیر از اینکه در اساسنامه شرکت روشی دیگر برای این کار در نظر گرفته شده باشد و یا منحل شدن به شکلی دیگر و به دستور مجمع عمومی باشد.

مدارک مورد نیاز جهت تصفیه شرکت

باتوجه به نوع شرکت ها می توان گفت مدارک لازم تفاوت هایی دارد که در زیر مدارک لازم برای سه شرکت با مسئولیت محدود، شرکت سهامی خاص و شرکت تضامنی را به ترتیب ذکر می کنیم:

الف) مدارک مورد نیاز برای تصفیه شرکت با مسئولیت محدود:

  • ارائه تصویر شناسنامه و کارت ملی تمام سهامداران، شرکا و میر تصفیه
  • تصویر انتشار خبر ثبت شرکت در روزنامه های رسمی به همراه آخرین تصویر از روزنامه در خصوص تغییرات شرکت
  • اصل برگ صورتجلسه مجمع عمومی که تمامی اعضا و همینطور مدیر تصفیه آن را امضا کرده باشند.
  • اصل برگ وکالتنامه در صورتی که شرکت دارای وکیل یا نماینده قانونی باشد

ب) مدارک مورد نیاز برای تصفیه شرکت سهامی خاص:

  • ارائه تصویر روزنامه رسمی که در رابطه با تاسیس و آغاز فعالیت شرکت و همینطور شامل آخرین تغییرات به وجود آمده در شرکت است
  • ارائه تصویر تمام شناسنامه ها و کارت ملی های اعضای هیئت مدیره ، بازرسان و مدیر تصفیه
  • اصل برگ صورتجلسه مجمع عمومی که به صورت فوق العاده ثبت شده است و تمامی اعضا شرکا، بازرسان و مدیر تصفیه آن را امضا کرده اند
  • ارائه اصل برگ وکالتنامه در صورتی که شرکت دارای وکیل رسمی باشد

ج) مدارک مورد نیاز برای تصفیه شرکت تضامنی:

  • ارائه تصویر مدارک شناسایی که شامل کپی تصویر شناسنامه و کارت ملی تمام شرکا و همینطور مدیر تصفیه می شود
  • ارائه تصویر اصلی روزنامه های رسمی کشور که مربوط به ثبت و تاسیس شرکت و آخرین مراحل تغییرات شرکت نیز در آن درج شده است
  • ارائه اصل برگ صورتجلسه مجمع عمومی شرکت که توسط تمام اعضا و مدیر تصفیه نیز امضا شده است
  • اصل برگ وکالتنامه در صورتی که شرکت دارای وکیل قانونی باشد

لازم به ذکر است که در مدارک مورد نیاز برای تمام شرکت های بالا در صورتی که فرم مربوط به مجمع عمومی فوق العاده بدون وجود هیچ کدام از سرمایه داران یا شرکا تنظیم شده باشد و یا با حضور تمام سرمایه داران یا شرکا تنظیم شده باشد ارسال اصل برگه روزنامه رسمی شرکت که نشان دهنده رعایت کردن آداب دعوت کردن از مجمع عمومی فوق العاده می باشد ضروری خواهد بود.

نکته مهم دیگر برابر با اصل شدن تمامی مدارک ارائه شده است که از الزامات جهت ارائه مدارک به مراکز مربوطه خواهد بود.

سوالات متداول

تصفیه شرکت چه زمانی اتفاق می افتد؟

زمانی که شما به صورت اجباری و یا اختیاری تصمیم به منحل کردن شرکت خود کنید باید به کلیه حساب های قانونی شرکت رسیدگی کنید. پس به صورت اجباری باید اقدام به تصفیه شرکت خود کنید.

چه کسی نماینده شرکت در حال تصفیه است؟

زمانی که شرکت کارش تمام شد باید یک نفر را به عنوان مدیر تصفیه معرفی کنید تا به عنوان نماینده شرکت در حال تصفیه کلیه امورد مربوط به آن را انجام دهد.

تصفیه شرکت شامل جه امور مالی می شود؟

بیشترین و مهم ترین مسائل مربوط به تصفیه شرکت به مسائل مالی ازجمله بدهی های شرکت و در راس آنها مسائل مالیاتی شرکت است. پس اگر شرکت بدهی به شخص یا دولت داشته باشید پس از تصفیه باید به آنها رسیدگی شود.

5/5 - (1 نفر رای داده اند)

احسان معظمی (نویسنده ارشد)

من تمام تجربیات خودم رو در زمینه خدمات امور ثبتی در این مقالات برای شما به اشتراک گذاشتم و امیدوارم تونسته باشم به افزایش علم و سواد ثبتی شما همراهان عزیز کمک کرده باشم.

ارسال نظر
درحال ارسال پاسخ به :
X
جواد
۰۷ تیر ۱۴۰۲

سلام
آگهی دعوت از بستانکاران باید در روزنامه کثیرالانتشار شرکت هم درج شود؟

arash
۰۴ اردیبهشت ۱۴۰۱

سلام. تمام مراحل قانونی تصفیه شرکت منحل شده انجام شده است (از قبیل آگهی دعوت از بستانکاران و گذشت بیش از یک سال از آگهی نوبت اول و همچنین رسیدگی امور مالیاتی انجام شده) و فقط تغییر نام مقدار سهام جزئی متعلق به شرکت دیگر که به نام شرکت منحل شده میباشد باقی مانده است ، البته صورتجلسه نقل و انتقال توسط مدیر تصفیه امضاء شده و مالیات انتقال سهام نیز پرداخت شده و مدارک را برای ثبت شرکتها ارسال کرده اند ولی ظاهرا کسری مدارک داشته و برگشت خورده) و شرکت مزبور فعلا قصد افزایش سرمایه دارد و نقل و انتقال سهام را مسکوت گذاشته است ؛ آیا شرکت منحل شده میتواند ختم تصفیه را اعلام کند؟ چون به زودی مهلت دو سال تصفیه تمام میشود و فقط معطل این مورد میباشیم. اگر ختم تصفیه را اعلام کنیم و بعدا انتقال سهام در ثبت شرکتها انجام شود مشکلی پیش می آید؟ (چون ظاهرا بعد از ختم تصفیه اسم شرکت خذف شده و مدیر تصفیه هم دیگر سمت ندارد و قابلیت امضاء نیز ندارد). با سپاس

sabtino
۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۱

سلام و درود
دقیقا به دلیلی که فرمودین چون بعد از انجام ختم تصفیه شرکت به کلی حذف می شود باید این کار قبل از ختم تصفیه انجام بشه

صالح
۳۱ شهریور ۱۴۰۰

سلام وقت بخیر! شرکتی با مسئولیت محدود ثبت کردم ولی شرکت هیچگونه فعالیتی نداشت،فقط یکبار کد اقتصادی برای ان گرفتم،و حتی از کد اقتصادی هم استفاده ای نکردم! یعنی کلا شرکت بدون هیچ فعالیتی بود! بعد مدتی کار انحلال شرکت و ثبت انحلال در اگهی ان را انجام دادم! ولی در سامانه ثبت شرکت ها نوشته شده شرکت درحال تصفیه میخواستم بدونم این شرکت نیاز به مراحل تصفیه دارد یا نه؟ چون شریکی رو هم نداشت

sabtino
۳۱ شهریور ۱۴۰۰

سلام و درود
شما زمانی که شرکت رو منحل می کنید یک نفر به عنوان مدیر تصفیه معرفی میشه تا مدتی که در صورتی که شرکت بدهی داشت این شخص پاسخگوی این موضوع باشه، این تا زمانی هست که شرکت مشخص بشه بدهی نداره

م . فراهانی
۱۹ خرداد ۱۴۰۰

من از پرسنل تعدیلی شرکت در حال تصفیه هستم و پول تسویه من را نمی دهند . اموال و پول هم ندارند باید چکار کنم.

sabtino
۲۱ خرداد ۱۴۰۰

سلام و درود
شرکتی که در حال تصفیه هست یک نفر را به عنوان مدیر تصفیه معرفی می کنن. این شخص پاسخگوی قانونی تام شاکیان و طلبکاران شرکت خواهد بود حتی بعد از اینکه شرکت به کلی بسته شد این شخص از نظر قانونی پاسخگو هست و می تونید از این راه پیگیری کنید.

غلامرضا جليلي
۰۹ اردیبهشت ۱۴۰۰

سلام…امور مربوط به اگهي دعوت از بستانكاران و چاپ ان در روزنامه كثيرالانتشار رو انجام ميدين؟

sabtino
۰۹ اردیبهشت ۱۴۰۰

سلام و درود
بله کلیه خدمات با بهترین کیفیت انجام میشه لطفا با همکاران ما تماس بگیرید

مشاهده نظرات بیشتر
Call Now Button