ثبتی نو معتبرترین موسسه ثبتی با 10 سال افتخار خدمتگزاری شما
ثبتی نوarrow ثبت علائم تجاری blog ثبت اختراع چگونه است؟ سامانه ثبت اختراع و راهنمای مراحل آن
ثبت اختراع چگونه است؟ سامانه ثبت اختراع و راهنمای مراحل آن

ثبت اختراع چگونه است؟ سامانه ثبت اختراع و راهنمای مراحل آن

ثبت اختراع در سامانه چگونه است؟ راهنمای مراحل ثبت اختراع داخل با کمترین هزینه در سامانه نوآوری مالکیت معنوی و جستجوی خلاصه پرونده

مدت زمان: حدود 70 روز

مدارک: مشاوره بگیرید

هزینه: حدود 5 میلیون

اعتبار: دائمی

فهرست عناوین

بسیاری از مخترع های جوان به دنبال این هستند که اختراع خود را به ثبت برسانند، تا از مزیت های این کار بهره مند شوند. به دلیل اهمیتی که ثبت اختراع دارد، در ادامه قصد داریم در رابطه با راهنما و مراحل ثبت اختراع و.. مطالبی را بیان کنیم. به همین دلیل پیشنهاد می دهیم که اگر شما هم به دنبال اطلاعاتی در این رابطه هستید، ادامه مطالب را از دست ندهید و با ما همراه باشید.

ثبت اختراع

راهنمای ثبت اختراع

در ابتدا و برای شروع قصد داریم در رابطه با معنی و مفهوم و راهنمای ثبت اختراع بحث کنیم. به این موضوع توجه داشته باشید که یک اختراع یعنی نوآوری چیزی که قبلا وجود نداشته است، یا تغییر کلی در ساختار چیزی که در گذشته به نحو دیگری وجود داشته و کار می کرده است. در حقیقت باید بگوییم که یک اختراع نتیجه ماه ها و حتی سال ها تفکر و تحقیق است.

مخترع باید زمان زیادی را صرف کند، تا بتواند محصول جدیدی را روی کار بیاورد و خوب این محصول جدید باید ویژگی های خاصی هم داشته باشد که خلاقانه بودن و جدید بودن آن از اصلی ترین ویژگی های این محصول به حساب می آید، به همین دلیل می گوییم که اختراع کار ساده ای نیست و سختی های بسیاری دارد.

تصور کنید که شما شخص مخترعی هستید که به تازگی با تلاش و کوشش فراوان محصول خاصی را اختراع کرده اید، بعد از این که چه تضمینی وجود دارد که شخص دیگری این محصول را به نام خودش به بازار کار معرفی نکند؟ چه تضمینی وجود دارد که دنیای بیکران علم و دانش، شخص دیگری باز هم این محصول را تولید نکند؟

در این حالت ثبت اختراع تضمینی برای شما به حساب می آید. با ثبت یک اختراع، شما به طور قانونی مالک آن اختراع هستید و دیگر هیچ کسی نمی تواند از محصول اختراع شده شما سوء استفاده کند، یا آن را به نام خود تجاری کند، یا حتی دیگر مخترع ها می دانند که چنین محصولی اختراع شده است و به دنبال نوآوری دیگری هستند.

شاید برای شما جالب باشد که قانون ثبت یک اختراع در کشور ایران در سال 1310 به تصویب رسیده است و از آن سال تا به حال سعی بر این شده است که حقوق مادی و معنوی مخترع ها به طور کامل حفظ شود. حقوق مادی در صورت تجاری سازی برای مخترع وجود دارد، اما حقوق معنوی یا همان حقوق اخلاقی در هر شرایطی باید برای شخص مخترع وجود داشته باشد.

به این موضوع مهم توجه داشته باشید که مراحل ثبت اختراع مانند ثبت طرح صنعتی ( که قبلا در مورد نحوه ثبت طرح صنعتی توضیح دادیم) پیچیدگی های خاص خود را دارد و به همین ددلیل به شما پیشنهاد می دهیم که از کارشناس های مجرب و متخصصی بخواهید که در این زمینه شما را راهنمایی کنند. ثبتینو افتخار دارد کارشناس های متخصصی را دارد که تمام مراحل در کنار مخترع ها هستند.

سامانه ثبت اختراع

شاید این سوال برای شما هم پیش بیاید که چرا باید اختراع خود را در سامانه به ثبت برسانیم؟ توجه داشته باشید که ثبت یک اختراع برای شخص مخترع در سامانه مزیت های بسیاری را به دنبال خواهد داشت، اما این مزیت ها در صورتی شامل حال او می شود که اختراع را به نام خود به ثبت رسانده باشد، پس این موضوع اهمیت بسیاری خواهد داشت.

به نوعی باید بگوییم که بهره مندی مخترع از حقوق مادی و اخلاقی (معنوی) یک اختراع در صورتی برای او وجود دارد، که اختراع به نام او به ثبت رسیده باشد، در غیر این صورت حتی این امکان وجود دارد که شخص دیگری اختراع را به نام خود به ثبت برساند و شما هیچ مدرکی برای اثبات این موضوع در اختیار نخواهید داشت.

مراحل ثبت اختراع

مدارک مورد نیاز برای ثبت نوآوری

بعد از آن که با مزیت ها و همچنین مفهوم ثبت یک اختراع آشنا شدیم، حال باید به دنبال این باشیم که برای این کار باید چه مدارکی را ارائه دهیم. با ما همراه باشید، تا در رابطه با این موضوع هم اطلاعات کاملی را ارائه دهیم.

  • ارائه اظهارنامه

اظهارنامه اختراع یکی از اوراق بهادار به حساب می آید و به همین دلیل باید برای دریافت آن به اداره ثبت مراجعه کنید (البته اگر کارشناس های ما در ثبتینو این کار را برای شما انجام می دهند) توجه داشته باشید که این اظهارنامه باید به زبان فارسی باشد و سه نسخه از آن تهیه کنید.

  • توصیف اختراع

همانطور که از نام آن مشخص است، اختراع انجام شده را توصیف باید کنید. البته توجه داشته باشید که این نوشته اهمیت بسیار بالایی دارد و در نوشتن آن باید به این نکات توجه داشته باشید.

  • عنوان اختراع را ذکر کنید.
  • خلاصه باشد، یعنی بین 70 تا حداکثر 200 کاراکتر باشد.
  • در رابطه با ایرادات فنی اختراع و دیگر موارد این چنین بحث کنید.
  • فرمول های شیمیایی و ریاضی اختراع خود را ذکر کنید.
  • اگر از نقشه های خاصی استفاده کرده اید، آن ها را هم ذکر کنید. این نقشه ها باید بر روی کاغذ A4 رسم شوند و کیفیت بالایی داشته باشند، خطوط آن ها به طور کامل و یکدست مشکی باشند، اعداد و نمادهای استفاده شده در نقشه به طور واضح توضیح داده شوند و...
  • در رابطه با ارزش مادی و مزیت های اختراع خود مطلبی را بیان نکنید.
  • ادعای اختراع

هر محصولی که اختراع می شود، یک سری ادعاها دارد، یعنی مخترع بیان می کند که اختراع آن کارهای خاصی را انجام می دهد، در هنگام ثبت اختراع باید این ادعا ها هم ذکر شوند، اما با رعایت نکات زیر؛

  • سعی کنید که ویژگی های فنی مثبت محصول را ذکر کنید.
  • تعداد آن ها به صورت معقول و منطقی باشد.
  • به صورتی نباشد که اطلاعات محرمانه ای از اختراع را افشا کند.
  • خلاصه ای از توصیف اختراع

در این قسمت باید اطلاعات فنی اختراع را بیان کنید، باز هم خلاصه باشد، یعنی بین 70 تا 200 کاراکتر و در صورتی که از فرمول شیمیایی یا ریاضی خاصی استفاده کرده اید، فقط آن را ذکر کنید.

  • مدارک هویتی شخص مخترع

ارائه مدارک هویتی و شناسایی شخصی که اختراع را انجام داده است هم الزامی می باشد. اگر دو یا چند نفر اختراع را انجام داده اند، ارائه مدارک شناسایی همه آن ها ضروری است. در مواردی که مخترع شخصی حقوقی (شرکت) است، باید روزنامه تاسیس را هم ارائه دهید و ارائه مدارک شناسایی مدیران و همه اشخاصی  که در شرکت حق امضا دارند هم الزامی است.

  • اگر مخترع نمی خواهد اسمی از وی ذکر شود، باید درخواست کتبی آن را ارائه دهد.
  • در صورتی که یک نماینده قانونی (وکیل) کارهای ثبت را برای شما پیگیری می کند، مدارک مربوط به این نماینده را هم باید ارائه دهید.
  • بعد از پرداخت هزینه ثبت اختراع، فیش آن را هم ارائه دهید.

اگر برای تکمیل اظهارنامه و دیگر مواردی که در بالا به آن اشاره داشتیم، با مشکل رو به رو هستید، با کارشناس های ثبتینو تماس بگیرید و مطمئن باشید که کارشناس های ما به بهترین شکل ممکن شما را راهنمایی می کنند، تا در مراحل ثبت اختراع خود با مشکلی رو به رو نشوید و این کار به بهترین شکل ممکن برای شما انجام شود.

مراحل ثبت اختراع

بعد از آن که مدارک مورد نیاز برای ثبت یک اختراع را دانشتیم، حال باید بدانیم که برای این کار چه مراحلی را باید پشت سر بگذارید. اما باید توجه داشته باشید که این مراحل پیچیدگی های خاص خود را دارند و در صورت اشتباه، روند ثبت برای شما طولانی تر خواهد شد، به همین دلیل به شما پیشنهاد می دهیم که در همان ابتدا از کارشناس های ثبتینو بخواهید که این کار را برای شما انجام دهند.

  • در ابتدا باید به سامانه اداره کل مالکیت معنوی مراجعه کنید.
  • اظهارنامه مورد نظر (اظهارنامه ثبت اختراع) را انتخاب کنید و آن را به طور دقیق تکمیل کنید. باز هم به شما توصیه می کنیم که تکمیل اظهارنامه را خود انجام ندهید، زیرا ریزه کاری های بسیاری دارد و در صورت عدم توجه به آن در ادامه با مشکل رو به رو خواهید شد.
  • اطلاعات خواسته شده در اظهارنامه را تکمیل کنید، لازم به ذکر است که مالک اظهارنامه در حقیقت همان شخص مخترع می باشد.
  • مدارک و ضمائم لازم را بارگذاری کنید. مدارکی که در مطالب بالا به آن اشاره کردیم را در این مرحله باید در سامانه مورد نظر بارگذاری کنید. به همین دلیل به شما توصیه می کنیم که قبل از اقدام برای ثبت یک اختراع، مدارک مورد نیاز را جمع آوری کنید، تا در روند ثبت با مشکل خاصی رو به رو نشوید.
  • اطلاعات وارد شده را بازبینی کنید. به این موضوع توجه داشته باشید که در صورت تائید اطلاعات راهی برای ویرایش آن ها نیست. به همین دلیل به شما پیشنهاد می دهیم که اطلاعات وارد شده را به طور کامل چندین بار بررسی کنید و مطمئن شوید که اطلاعات به طور صحیح و کامل وارد شده اند. علاوه بر این مطمئن باشید که مدارک و ضمائم را هم به طور کامل بارگذاری کرده اید، در این صورت مشکلی برای شما وجود نخواهد داشت.
  • هزینه مورد نظر برای ثبت یک اختراع را پرداخت کنید. برای آن که بتوانید دیگر مراحل ثبت را دنبال کنید، باید این هزینه را پرداخت کنید.
  • بعد از پرداخت هزینه شماره اظهارنامه به شما داده می شود. به این موضوع توجه داشته باشید که هزینه ها به صورت اینترنتی از شما دریافت می شود. در صورتی که در ایران نیستید، باید هزینه ها را به صورت ارزی پرداخت کنید.

خلاصه پرونده ثبت اختراع

یکی از مهم ترین سوال هایی که در رابطه با خلاصه پرونده ثبت اختراع پس انجام ثبت آن پیش می آید، این است که بعد از پشت سر گذاشتن مراحل فوق چه اطلاعاتی از اختراع شما به ثبت می رسد؟! در ادامه این اطلاعات را بیان خواهیم کرد.

  • شماره ثبت (شماره ای که به طور اختصاصی به اختراع شما تعلق دارد)
  • شماره دفتر اظهارنامه (شماره ای است که اظهارنامه تکمیل شده دارد)
  • تاریخ دقیق تکمیل و وصول اظهارنامه ثبت شده
  • اطلاعات دقیق شخصی که اظهارنامه را تکمیل کرده است.
  • اطلاعات دقیق از نماینده حقوقی تکمیل اظهارنامه
  • موضوع اختراع
  • مدت اعتبار اختراع
  • تاریخ ثبت اختراع
  • امضا شخصی که درخواست ثبت اختراع را داشته است.
  • امضا شعبه ای که اختراع را ثبت کرده است.

توجه داشته باشید در صورتی که هر یک از اطلاعات گفته شده در بالا در طول مدت اعتبار اختراع تغییر کند، باید آن را گزارش دهید و تغییرات انجام شده هم در ثبت خواهد شد. در این صورت مطمئن خواهید بود که برای اختراع شما و حقی که نسبت به آن دارید، هیچ مشکلی به وجود نخواهد آمد.

ثبت اختراع داخل

یکی دیگر از سوال هایی که برای مخاطب و متقاضی های ثبت اختراع داخل پیش می آید، این است که بعد از مراحل گفته شده در بالا چه اتفاقی پیش روی مخترع ها است و اداره مالیکت معنوی چه کارهایی را انجام می دهد؟! با ما همراه باشید تا این موضوع را هم به طور کامل شرح دهیم.

  • یک آگهی در رابطه با اختراع منتشر خواهد شد.
  • برای اختراع شما گواهی نامه ثبت صادر می شود.
  • رونوشت آن در اداره بایگانی می شود و اصل این گواهی نامه به مخترع داده خواهد شد.
هزینه ثبت اختراع

هزینه ثبت اختراع چقدر است؟

برای ثبت یک اختراع هم مانند بسیاری از موارد باید هزینه ای بپردازید. بسیاری از مخترع ها به دنبال این هستند که از هزینه های این کار مطلع باشند. توجه داشته باشید که برای ثبت یک اختراع باید هزینه ای را بابت حق الثبت بپردازید و البته این هزینه هر سال تکرار خواهد شد و شما باز هم باید درصدی از آن را به اداره ثبت بپردازید.

به همین دلیل با توجه به نوع اختراع انجام شده، هزینه های ثبت هم تغییر خواهد کرد. از این رو به شما پیشنهاد می دهیم که برای کسب اطلاعات بیشتر و دقیق تر (متناسب با شرایطی که دارید) با کارشناس های ثبتینو تماس بگیرید، تا به طور دقیق و کامل شما را راهنمایی کنند.

در مطالب بالا سعی بر این داشتیم که در رابطه با ثبت اختراع اطلاعاتی را در اختیار مخاطب قرار دهیم، اگر در رابطه با این موضوع هنوز هم سوال و ابهامی برای شما وجود دارد، آن را با ما در میان بگذارید و مطمئن باشید که در اولین زمان به آن پاسخ خواهیم داد.

لطفا به ما رای بدید
نویسنده: احسان معظمی تاریخ انتشار: 16 آبان 1399 بروزرسانی: 30 آبان 1400

احسان معظمی (نویسنده ارشد)

من تمام تجربیات خودم رو در زمینه خدمات امور ثبتی در این مقالات برای شما به اشتراک گذاشتم و امیدوارم تونسته باشم به افزایش علم و سواد ثبتی شما همراهان عزیز کمک کرده باشم.

ارسال نظر
درحال ارسال پاسخ به :
X
Call Now Button